”Ryck upp dig!”

  Var femte person kommer någon gång under sitt liv att drabbas av en depression. Depression, en av de dödligaste sjukdomarna i Sverige. Av ungefär 15 000 självmordsförsök varje år är det nära 2000 personer som lyckas ta sitt liv, som ett direkt resultat av en depression.

Jag minns första gången jag på riktigt tänkte att självmord kunde vara lösningen för mig. Jag var 11 år. Samma år som jag hade min första panikångestattack och kom in i puberteten. Men det var först några år senare som jag började ta mina tankar på allvar. Planera. Skriva hejdå-brev. Samla på piller.

Om du tänker att självmord är den fegaste handlingen du kan tänka dig, ja då har du aldrig varit där nere på botten och rullat runt i gyttjan. Då har du aldrig känt smärtan av en ångestattack. Aldrig behövt hantera att kropp och tanke krigar. Att försöka ta sitt liv kommer aldrig vara fegt.

Fegt är det däremot att vi som medmänniskor inte vågar prata om läskiga saker. Fegt är det att vi inte vågar ta varandra på allvar. Och jag fattar, vad fan säger man till någon som inte vill leva längre? Vad säger man till någon som inte ser nåt ljus? Hen ser ju ut att må helt okej, så det är väl inga problem?

Depression är en sjukdom precis som cancer eller diabetes, precis som ett brutet ben eller en luftvägsinfektion. En sjukdom som ska behandlas med terapi och medicin av psykologer och läkare. Depression kan inte botas med en rask promenad i skogen eller ett nytt jobb.

Håll någons hand, var axeln för någon att luta sig mot och uppmuntra att söka hjälp. Våga prata om det. Våga lyssna. Men ge inga råd.

 

/Sofia

 

Mind
Suicide zero